Knjiški moljac: Viktorija Švab - Naš mračni duet

17:41:00

Naš mračni duet je druga knjiga duologije Čudovišta Istinitosti, kod nas objavljene od strane izdavačke kuće Publik Praktikum. O prvom delu ove duologije, knjizi Smrtonosna pesma, već sam pisala na blogu.

Naš mračni duet je priča ne samo o čudovištima Istinitosti, već i čudovištima Blagostanja. Tokom vremenskog perioda između radnje prvog i drugog dela, oba glavna lika su sazrela -  oboje su daleko beskompromisniji nego u Smrtonosnoj pesmi, prilagođavajući se nemilosrdnosti, kako čudovišta, tako i ljudi. Kejt je pronašla svoju svrhu u ubijanju čudovišta, dok je Avgust svoje mesto našao u Flinovoj jedinici.

Autorka je imala veoma kreativan pristup pri kreiranju novih čudovišta i u borbi između dve vrste, iako su okolnosti nastanka novih čudovišta sa kojima se susrećemo veoma nerazjašnjene. Naravno, očekivano je da se putevi glavnih likova ponovo ukrste, kao i njihovo ujedinjenje u borbi. Dok prvi deo ove duologije vuče radnja, u drugom delu tu ulogu definitivno preuzimaju likovi i njihov razvoj, dok radnja na momente deluje nezavršeno.

Glavni plus koji bih dala ovoj duologiji je što nema romansu kao pokretačku snagu. Iako je Viktorija Švab u ovoj knjizi samo na sekund koketirala sa romansom, ona je kreirala razlog zbog kojeg ta romansa nije moguća, na taj način pitanje romantične priče sasekla u korenu i na njega se nije više vraćala.

Iako su određeni delovi radnje bili predvidivi, te je splasnula napetost situacija u kojima se glavni likovi nalaze i, iako Viktorija Švab ostavlja jasne rupe u kojima će da se dese određeni obrti u radnji, neke stvari, poput kraja ove priče, definitivno ostaju potpuno nepredvidivi. 

Dakle, ukoliko volite kreativno stvorene svetove, fantastična bića i mnogo akcije, a niste preterani ljubitelj romanse, ovo je jedan od retkih seriala koji je u potpunosti za vas.


You Might Also Like

0 коментара