Knjiški moljac: Viktorija Švab - Smrtonosna pesma

10:57:00

Bilo je krajnje vreme da neko počne da prevodi knjige Viktorije Švab kod nas, a na taj korak se odlučio Publik Praktikum. Konačno je došao momenat u kojem sam doživela čitanje knjige Viktorije Švab. Jeste onako magično kakvim ga predstavljaju.

Smrtonosna pesma je priča o podeljenom gradu. Jednom stranom grada vlada Harker, koji je prisilio dve vrste čudovišta da rade za njega, a drugom vlada Flin, koji nastoji da održi mir, dok njegova čudovišta, treća vrsta - sanaiji - ubija one koji su počinili zločine. Između dva dela grada nalazi se Pustara, deo grada razoren u borbi, a oko njega Pustiš, koja ga odvaja od ostalih gradova u zemlji.

Glavni likovi ove priče su Kejt, Harkerova ćerka, koja želi da bude baš kao njen otac i Avgust, Flinov sin, sanai koji želi da se mir održi, a najviše od svega da bude ljudsko biće. Nakon što je Kejt konačno ubedila oca da je vrati u Istinograd, kako bi tu pohađala školu, Flin Avgusta štalje u istu školu, pod lažnim imenom, kako bi se približio Kejt jer bi bilo značajno imati je na svojoj strani, ukoliko ponovo dođe do rata.

Možda svet koji je Viktorija Švab kreirala u ovoj knjizi nije previše komplikovan i pun detalja, ali zato ptoče o čudovištima jesu. Slika svakog od njih razrađena je tako detaljno, da vam se, pri čitanju njihovih ospisa, ona pojavljuju pred očima. To je upalilo čak i sa čitaocem poput mene, koji nije vizuelni tip i ne zamišlja radnju dok čita. Bila je veoma kreativna i kada je u pitanju njihov način borbe, kao i način na koji treba ubiti svako od čudovišta. Najviše kreativnosti uložila je u sanaije, kako po pitanju izgleda, tako i po pitanju njihovih posebnih sposobnosti, jer oni ubijaju muzikom.

Radnja je veoma dinamična i prisutno je mnogo preokreta, kako većih, tako i menjih, a moram da priznam da sam samo dva predvidela, dok su se svi ostali prikrali nenadano. To je nešto što veoma cenim. Informacije o likovima i prethodnim radnjama dobijamo na kašićicu i to je ono što bi trebalo da nas vuče da pročitamo ovu knjigu što pre.

Znate da je knjiga odlična kada je završite i ne znate šta ćete od sebe jer sledeći deo još nije objavljen. E, Smrtonosna pesma je upravo takva.


You Might Also Like

0 коментара