Dete iz provincije: Pet precenjenih stvari u Pragu

12:09:00

Prag je predivan neo-gotički grad, ali se njegove čari kriju i van strogog centra grada, nešto dalje od dvorca, Katedrale Svetog Vida i astronomskog sata. Jedno od tih divnih mesta, vrđavu Vyšehrad, sam vam spominjala, a danas vam donosim listu od pet stvari u Pragu koje su čisto traćenje vremena i/ili novca.

1. Astronomski sat

Da se razumemo, astronomski sat izgleda predivno. On nije džabe simbol Praga i zaista ga treba videti, ali čekati na krcatom trgu da on otkuca pun sat kako biste videli predstavu je potpuno besmisleno. Ova predstava je pomeranje različitih lutaka i nema apsolutno nikakvog smisla ukoliko nemate vodiča koji će da vam objasni o čemu se radi. Ne putuje svako sa agencijom, kako bi imao vodiča, a ja sam ga imala, pa od graje na trgu nisam čula ništa što je žena rekla.



2. Karlov most

Da ne bude zabune, Karlov most kao građevina jeste divan, ali ga samim prelaskom uopšte nećete videti. Prelazak je dobar ukoliko želite izbliza da vidite figure na njemu, ali definitivno je bolji izbor posmatrati ga sa nekog drugog mosta. Tek tako ćete ga zaista videti. Takođe, za prelazak iz jednog u drugi deo grada je mnogo efikasnije koristiti bilo koji od šesnaest preostalih mostova.



3. Zlatna ulica
Ova uličica sa minijaturnim kućama je lepa na oko i lepo ju je videti zbog toga što je u jednoj od kućica svojevremeno živeo Franc Kafka, ali, kako je veći deo kućica pretvoren u suvenirnice, nije vredno davati pare za ulaz u ovu ulicu, a čula sam da je karta paprena. No, postoji rešenje. Ako ne idete preko agencije i tamo kupite kartu za obilazak dvorca, trebalo bi da karta uključuje i odlazak u Zlatnu ulicu. Takođe, ulaz posle četiri sata posle podne je besplatan.



4. Trdlo/Trdelnik

Ova stavka nije mesto već hrana, ali je svakako precenjena. Trdlo ćete videti na svakom koraku u centru Praga, nešto ređe van njega. U pitanju je cilindrični kolač, šupalj u sredini, za koji svaki evropski grad kaže da je njihov i ima za njega drugo ime. U pitanju je mađarski kolač, košta oko 60 kruna, nekad i više, a za 100 kruna možete da se najedete tradicionalne hrane toliko da ne možete da dišete posle jela. Govorim iz iskustva. Ako baš želite da probte ovaj kolač, neretko štandovi koji prave isti postoje u Knez Mihailovoj, a, ukoliko još traje prolećni festival ispred Ušća. možete da ga nađete tamo.



5. Vaclavske namjesti

Ukoliko u Prag niste pošli u šoping, Vaclavski trg vas neće preterano interesovati. Ovo čak i nije klasičan trg, već pešačka zona poput Knez Mihailove - mada daleko šira - u kojoj su načičkani butici. Mi smo se ovde zadržavale samo jednom, kada smo ušle u prodavnicu ploča. Inače smo ga koristile kao i svaku drugu ulicu - da bismo stigle do odredišta. Osim muzeja na jednoj strani trga, i trgova u samom centru Praga na drugoj, u ovom trgu nisam videla ništa specijalno.


Postoji mnogo mesta i stvari koje su mnogo vrednije vašeg vremena od svega ovoga, samo ako malčice mrdnete iz strogog centra grada.

You Might Also Like

6 коментара

  1. Karlov most se može itekako dobro videti tokom prelaska, ali ne u turističkom špicu. Ovakvi lokaliteti najbolje se sagledavaju pre 9 ujutro, dok prosečni turisti još uvek spavaju. ;)
    A Trdlo ne samo da nije precenjen nego čak nije ni cenjen - taj kolač nema veze sa Pragom i ubačen je u ponudu tek devedesetih kao mamipara za pojačan priliv turista iz Mađarske, to je inače je autentičan mađarski kolač pod pravim imenom "kurtoszkalacs". Za stanovnike Praga je Trdlo u rangu tajlandskih salona za masažu i jamajčanskih prodavnica proizvoda od marihuane (kojih inače ima na svakom koraku u Pragu) i lokalci ne mogu dovoljno da se nasmeju turistima koji padaju na tu podvalu.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ово је поглед из туристичке перспективе. Нас две пре него смо пошле тамо, гледале смо снимке локалних становника како коментаришу трделник — што се њих тиче, наравно да није уопште цењен.
      Када смо код традиције,у Мађарској сам пробала ову посластицу, пре неколико година, и то за неке смешне паре. Укусна ствар, само није вредна толиког туристичких хајпа,барем не у Прагу.

      Избриши
    2. Svaki put kada smo bile makar i blizu Karlovog mosta, bio je krcat. I da je prazan, i dalje stojim iza toga da mnogo impozantnije izgleda ako ga posmatrate u celini sa nekog drugog mosta. :)
      Za kolač sam i sama spomenula da je mađarski, a verujte da je veoma uspešna mamipara za turiste. Čak sam videla i preporuke naših „influensera” sopstvenim pratiocima da obavezno jedu taj kolač. Znam kakav stav imaju Pražani o trdlu, ali isto tako ovaj tekst nije ni usmeren ka Pražanima, nego ka turistima. :)

      Избриши
  2. Naleteo na tekst u fejsu, i kliknuo da te ishejtujem, kao veliki zaljubljenik u Prag, ali ga pročitah i sad mi ostalo samo da ti kažem da ti je svaka na mestu :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. I ja sam veliki zaljubljenih u Prag i vratiću se sigurno, samo prednost dajem nekim drugim delovima grada u odnosu na ove. :)

      Избриши
  3. Ko nema u sebi “ istoriju” Praga, sve tanane niti mistike onih vremena, pa i jezivost jevrejskog groblja, dakle mnooogo toga nikada nece hodati Pragom kao sto pristoji - sadasnji a kao bivsi.

    ОдговориИзбриши