Knjiški moljac: Grupa autorki - Furam feminizam

10:25:00

Glavna junakinja ove Furam feminizam priče Marine Veličković i Lamije Begagić, koje je našem podneblju za Kreativni centar prilagodila Ana Pejović, je Likica (kao ženska verzija reči lik), koja piše blog u kojem nam opisuje svoju svakodnevicu, a u okviru kog govori o tome kako su žene tretirane u različitim životnim situacijama - od onih koje su živele davno, pa do žena koje danas vidimo na ulici. Ona se pita kako to da je sa zidova učionica gledaju samo lica  naučnika, ali ne i naučnica, kao i što, da bismo opisali koliko je sportistkinja dobra u onome što radi, moramo da je uporedimo sa sportistom.

Trinaestogodišnjakinja kroz kopmpletnu seriju svojih blog postova ima sjajne opaske i objašnjenja, od kojih sam mnoge i sama koristila u različitim situacijama. Ona nam pokazuje koliko je nejednak položaj žena u odnosu na muškarce, a takoše je bitno to što spominje primere snažnih žena, te čitaoca tako podstiče da kasnije dodatno da istražuje.

Ovaj priručnik na veoma jednostavan način ubada poentu feminizma, a takođe je veoma lagan za čitanje, veoma zabavan i, na momente, veoma komičan. On na kraju ima i pojmovnik u kojem su objašnjeni pojmovi aktivizma, feminizma i ekofeminizma, rodne ravnopravnosti i njima slični.

Smatram da bi ova knjiga bila veoma korisna kako devojčicama, tako i dečacima - jer na najjednostavniji način objašnjava šta je zapravo feminizam - i da predstavlja štivo kakvo treba uvesti kao obavezno u osnovnoj školi.


You Might Also Like

0 коментара