Dete iz provincije: Pet potcenjenih stvari u Pragu

06:43:00

Kako smo pre nekog vremena prešli temu precenjenih stvari u Pragu, vreme je za one potcenjene. Ovog puta, predstaviću vam pet stvari koje su bile ključne za moj užitak u Pragu prethodne godine i bez kojih sumnjam da bi utisak bio isti.


O ovom delu grada sam već pisala na blogu i još tada ga nazvala potcenjenim kutkom Praga. Ovo utvrđenje je za mene bilo najlepši deo Praga, a njegovoj lepoti je doprinelo i to što nema mnogo turista. Imale smo sreće da smo našle jednu preporuku za ovo mesto na internetu, jer je naš vodič - koji je, generalno gledano, bio odličan - rekao da ovo utvrđenje nije vredno našeg vremena. Po mom skromnom mišljenju, ova izjava je veoma daleko od istine. Na Vyšehradu smo se prelepo provele, a verujem da je još lepši kada su vremenske prilike pogodnije. Ako uzmemo Trip Advisor kao najpopularniji sajt kada su u pitanju preporuke za putovanja, od svih ovde spomenutih stvari, Vyšehrad je jedina koju možete pronaći u preporukama, ali ne baš među najpopularnijim.


2 . Cable car

Iako je metro najbolji način prevoza u Pragu, iskoristite priliku za vožnju tramvajem, tokom koje ćete razgledati grad i zaputite se ka delu Praga koji se naziva Prag 5, ka Mocartovoj ulici i NH hotelu. U pitanju je luksuzni hotel u koji treba da uđete i uputite se ka njegovom liftu. Iza vrata lifta nalazi se cable car koji će da vas odveze uz brdo, do luksuznog restorana. Ukoliko niste ekstra bogati, proći ćete kroz vrata koja iz predvorja restorana vode napolje i prošetati divnim, velikim parkom. Sama ova vožnja je doživljaj za sebe, a na kraju vas čeka divna priroda.



3. Havelska Koruna

U prošlom postu sam vam skrenula pažnju na to koja hrana nije vredna vašeg novca. Ovog puta ću da spomenem onu koja jeste. U samom centru Praga nalazi se restoran pod imenom Havelska Koruna. Na ulazu dobijate papir, a zatim uzimate tacnu i po principu posluge u menzi idete redom i birate šta ćete da ručate, dok vam zaposleni na papir koji ste dobili zapisuju šta ste naručili. Izbor hrane je raznovrstan, s tim što smo se mi držale tipične češke hrane - dakle, jelo se mnogo gulaša. Veoma ih preporučujem, ali ako niste tip za gulaše, sigurno ćete naći ono što vam se sviđa. Za oko sto do sto deset čeških kruna - što je oko petsto dinara - možete da pojedete glavno jelo, desert i da popijete piće. I da ne možete da dišete nakon toga. Na izlazu iz restorana predajete papirić koji ste dobili na ulazu i tada plaćate račun. Govorim da je ovo mesto potcenjeno jer kad god vidim da domaći influenseri spominju hranu u Pragu, uvek su to neke fensi i prilično skupe opcije, ali ne dajte se zavarati i budite spremni da u ovom restoranu naiđete na veliku gužvu i da dođe do toga da morate da delite sto sa nepoznatim ljudima. Ali definitivno je vredno toga!



4. Go App galerija

Pregledala sam sve moguće predloge muzeja i galerija ali Go App galerije nema nigde. Ona se nalazi u samom centru grada, maltene pored astronomskog sata. Prostire se na tri sprata, a kada smo mi bile u toku su bile izložbe Salvadora Dalija, Endija Vorhola i Alfonsa Muhe. Ulaznica nije skupa, a ukoliko idete na dve, ili čak tri izložbe, karta je jeftinija. Zbog nedostatka vremena, mi smo otišle samo na Dalijevu izložbu, koja je bila odlična. Iako sam bila na mnogo njegovih izložbi i već videla dosta stvari koje su se nalazile na ovoj, u okviru nje se nalazio velik broj stvari koje nikada nisam videla. Kako verujem da ću se sigurno vratiti u Prag, vratiću i se i u ovu galeriju.


5. Shakespeare a synove

Naravno, nas dve, kao veliki knjigoljupci nismo mogle, a da ne zavirimo u knjižaru kada smo je ugledale. Jedna od retkih stvari sa te strane reke koju smo išle namenski da posetimo, u okviru Male strane, u ulici U Lužického semináře nalazi se knjižara Shakespeare a synove, u kojoj možete pronaći kako nove, tako i polovne knjige. Ono što je nas kupilo je sam ambijent ove knjižare na dva nivoa. U podrumu se nalazi prostor za odmor i čitanje, uređen starinski, sa starim nameštajem, šahom i pisaćom mašinom. Ima čak i stari bicikl! Atmosfera je izuzetno prijatna i čini da se osećate kao kod kuće.


Prag je pun divnih skrivenih kutaka. Nekada morate da izađete iz centra grada da biste ih našli, a nekada su i vrlo blizu znamenitosti koje su nezaobilazne za turiste u Pragu, samo treba da obratite malo više pažnje na njih.

You Might Also Like

0 коментара