Prostor za sopstvene misli: Da li je jeftina kupovina za pohvalu ili stid?

18:27:00

Iako proteklih dana nisam ništa objavljivala i dosta postova čeka na red, odlučila sam da ih ostavim po strani, skuvam sebi kakao i napišem jedan post onako, iz glave i da ga odmah objavim, bez obzira na to što je već prilično kasno.

Jutros su mi stigla dva ručna sata koje sam naručila preko AliExpressa. Fotkala sam ih i okačila na Instagram i nekoliko devojaka me je pitalo gde sam ih kupila i koliko sam ih platila, a ja sam jedva dočekala da im kažem da sam ih platila zajedno manje od 600 dinara, jer to smatram super ulovom! 


Imam i te neke crne čizme za koje mi svi govore da su baš lepe, a ja im onda kažem da sam ih ulovila za 1600 dinara u kineskoj radnji. I nikad nisam razmišljala o tome da bi trebalo da me bude sramota zbog toga, pogotovo zato što se dešavalo da kupim kaput baš u takvoj radnji za oko četiri hiljade dinara ili manje i onda identičan, samo sa našivenom dizajnerskom etiketom, vidim u nekom butiku, sa okačenom cenom od preko deset hiljada dinara.

Danas sam se, ćaskajući o tome kako sam ova dva lepa sata kupila za ukupno četiri i po evra, setila da sam bila u situacijama da druge devojke na netu pitam gde su nešto kupile i da sam dobijala odgovor da će mi napisati u inboks. A onda bi mi se javile i napisale mi da je određena stvar kupiljena kod Kineza. Ono što meni nije jasno je što je toliko strašno reći pred drugima da nisi bio debil da zbog etikete daš gomilu para, kada istu stvar, samo bez iste, možeš kupiti za manje para, tako da imaš od čega da živiš ostatak meseca.

Mnoge stvari koje sam kupila upravo u takvim radnjama ili online preko AliExpressa mi traju godinama. Nije u pitanju škart roba. I nisam primetila da se iko gadi ili me gleda s visine kada kažem gde sam nešto kupila. Uglavnom se svi oduševe kada čuju da mogu da nabave nešto jeftino. Dakle, čemu stid ako ste uštedele novac? Molim nekoga da mi razjasni ovu misteriju.

You Might Also Like

10 коментара

  1. Ne razumem ljude koji imaju taj problem sa etiketama, brendovima, cenama... Ja već duže vreme koristim Ali i naručivala sam uvek neke sitnice za kuću ili za sebe. Par puta i garderobu. Nisam bila neprijatno iznenađena jer je odnos cene i kvaliteta bio realan. Mada i tamo ima skupih stvari ali mene to ne interesuje. Uživam da šunjam po Aliju i znam da sate provedem gledajući šta sve ima.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ni ja zaista ne kapiram to skrivanje. Pogotovo kad mi napišu reći ću ti u inbox. Onaj ko želi da ti se ruga zbog toga, skapiraće da te je sramota da kažeš javno gde si nešto kupio. Meni se često desi da kupim na Aliju i nešto za dva evra, poput ovih satova i da se iznenadim kvalitetom, koji uopšte nisam očekivala.

      Избриши
  2. Neka si im rekla. Danas je valjda sramota biti pametan, realno upravljati novcem i pružiti se kolikp si dugačak.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nikad mi neće biti jadno što je t toliko sramota. Očigladno je ta ti se taj komad odeće, sat sunčane naočare... sviđa i da ga nosiš. Pa još bolje ako nisi dala puno para. Marka i onako ne piše na toj stvari. Što kaže moja drugarica, ona ima pun ormar markirane robe od 200-300 evra i nije bila ni svesna toga dok nije krenula da seče etikete jer je žuljaju. A nije bila svesna jer je sve kupila za 200-300 dinara u second handu. Pa ko voli markirano, nek izvoli. Ali mislim da bi i u tom slučaju bilo sramota reči da je odeća polovna.

      Избриши
  3. Po meni nije sramota kupiti jeftino stvar od Kineza. Sramota je kupiti istu tu kinesku robu u nekoj markiranoj skupoj prodavnici po ko zna kojoj ceni! Činjenica je da smo okruženi trendy radnjama koje su pune nekvalitetne robe koja jednostavno ne vredi toliko koliko košta. U tom slučaju, uvek biram robu domaćih proizvođača po srednjoj ceni, jer mi je bitnije da se u tome što nosim lepo osećam i da mi je praktično, nego da obučem nešto što je u izlogu radnje. I naravno, uvek ću javno preporučiti nešto čime sam zadovoljna. Ja bih recimo volela da i meni preporučite to što naručujete iz Kine, jer jednom sam naručila haljinu a dobila nešto što liči na zavesu.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Apsolutno se slažem!

      Što se naručivanja sa AliExpressa i sličnih kineskih sajtova kada je odeća u pitanju, jako je bitno pogledati ocene kupaca. Jer ako nije kao na slici, oni će dati nižu ocenu i napisati šta ne valja, a neretko ostaviti i slike. Ja sam od odeće naručivala samo helanke i bile su odlične!

      Избриши
  4. Odličan tekst! I nema potrebe za stidom. Možda će zvučati neskromno, ali dosta njih iz mog okruženja me proglasiše ekspertom u pronalaženju i iskopavanju fantastičnih stvari i sitnica u second hand šopovima i kineskim radnjama. Pritom se, sa godinama, izgradilo i iskustvo da se odabere ono što će zaista trajati i služiti godinama, a sve za smešnu kintu. Ma, divota! Dobih i inspiraciju. Sutra je dan za šoping! :D

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala puno! Naravno, ne kupujem ni ja sve što je jeftino samo zato što je jeftino. Nismo slepi kod očiju, vidimo valjda da li će nešto da nam se raspadne za pola godine, ili ne. Čizme koje spominjem u tekstu mi traju već dve godine, a konstantno ih nosim, čak sam i na koncerte išla u njima.

      Drago mi je da sam te inspirisala za šoping, nadam se da ćeš naći nešto jeftino, a super.:D

      Избриши
  5. Nikako da se iskoreni strah od toga šta će narod da kaže. Vrednosti stoje naglavačke. Umesto da biraju kvalitet kod ljudi, oni biraju kvalitetnu robu. Razumem generalno stav da kvalitetna roba duže traje, ali kako i sama primećuješ, brendirana roba nudi samo malo bolji kvalitet od robe na pijaci ili kod Kineza, a cena je pet ili deset puta veća. Nasesti na tu prevaru zbog hvalisanja pred društvom je smešno. Veliki pozdrav!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Slažem se, svet je postao globalno selo, a Srbija je poseban slučaj. Nije mi problem da neko daje pare zbog marke, ako već ima para na bacanje, problem mi je taj podsmeh onima koji to ne rade, ili sramota da se kaže da je nešto ipak kupljeno za manje novca.

      Избриши