Knjiški moljac: Nil Gejmen - Knjiga o groblju

16:51:00

Knjiga o groblju mi je do sada najveći izazov kada je u pitanju pisanje utisaka. Ne zato što ne znam kako da se osećam povodom nje, ili zato što je radnja ne znam koliko komplikovana. Zapravo mi se sviđa i prilično je jednostavna. Problem je u tome što se veći deo radnje odvija na istom mestu i ne znam koliko toga mogu da kažem dok ne dođem do granice spojlera. Ali pokušaću.

Na samom početku knjige, Čovek po imenu Džek ušao je u kuću jedne porodice sa ciljem da je ubije. Sa lakoćom je ubio roditelje i devojčicu, ali kada je došao do bebine sobe, krevetac je bio prazan. ovog mališu spasao je njegov avanturistički duh. Dvogodišnji dečak se u toku noći probudio, izašao iz kreveca i radoznalo pošao u istraživanje. Videvši otvorena ulazna vrata, nije mogao da odoli, pa je izašao i krenuo ka gradskom groblju (koje je istovremeno i prirodni rezervat), ni ne znajući da je tim postupkom spasao sopstveni život.

Ovog dečaka su od Čoveka zvanog Džek spasili duhovi koji žive na groblju. Jedan preminuli par ga je usvojio i dobio je slobodu groblja, te se mogao neprimetno kretati po njemu. Duhovi su ga školovali i, između ostalog, ga učili da iščezava i uliva strah, kao da je duh. Dok je bio na groblju mogao je da radi sve što i mrtvi, s tim što je on bio živ. Osim roditelja, imao je i misterioznog staratelja Sajlasa, koji se brinuo o njemu.

Tokom perioda života na groblju, ovaj dečak otkriva mnogo interesantnih, ali i opasnih stvari i nalazi se u više situacija koje mu ozbiljno mogu ugroziti život.

Ovo delo, kao i ostala Gejmenova, sadrži mnogo fantastičnih bića. Neka su u knjigu ubačena direktno iz Gejmenove mašte, a neka pozajmljena iz folklora. Čitatelj se susreće, sa duhovima, gulovima, Džekovima, božijim psima, ali ima i priliku da učestvuje u pojavi zvanoj Dance Macabre. Mašte ovom delu definitivno ne nedostaje.


You Might Also Like

6 коментара

  1. Prva Gejmenova koju sam pročitala. Malo je reći da me je oduševila, neminovno je setiti se Sajlasa i ekipe pri svakom prolasku pored groblja.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Meni je takođe prvi Gejmenov roman. Ne znam što sam čekala ovoliko kada znam da je odličan pisac.

      Verujem da će i meni biti tako od sada. Ipak je priča dosta upečatljiva.:)

      Избриши
  2. Mene je ova priča očarala tokom čitanja, pre sigurno tri godine. I danas su mi neki njeni delovi u živom sećanju.
    Za sada je to jedina Gejmenova knjiga koju sam pročitala.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. I meni je jedini roman, ali baš jako želim da pročitma Koralinu. Večeras sam kupila Upozorenje o sadržaju i od prvih para planiram da kupim Norse Mythology.Rekli su mi večeras u Laguni da će zbog snimanja filma ponovo da štampaju Američke bogove.

      Ja jako volim njegove grafičke novele. Sendmen je super, kao i Knjige magije. Oduševljava me njegova kreativnost i poznavanje mitskih bića.

      Избриши
  3. Prva Gejmenova knjiga koju sam pročitala je "Okean na kraju puteljka" i nije mi se dopala. Baš me je zbunjivala i nisam razumela šta je on hteo da poruči kroz priču. Ipak, nakon ove recenzije si me zaintrigirala za ovu knjigu. Deluje mi zanimljivo, samo se nadam da se ponovo neću razočarati :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Preporučujem ti da pročitaš. Meni je ova knjiga skroz razumljiva, mislim da je ciljano tako pisana, kako bi mogli da je razumeju i mlađi čitaoci.:)

      Избриши