Knjiški moljac: Patrik Nes - Mi ostali samo živimo ovde

12:00:00

Mi ostali samo živimo ovde je druga knjiga koju sam dobila od izdavačke kuće Kreativni centar. Ovo je jedna veoma neobično koncipirana knjiga, koja sadrži dve priče - glavnu i sporednu.

Glavna priča prati Majkija i grupu ljudi oko njega. Iako se u gradu periodično dešavaju čudne stvari i invazije neljudskih stvorenja kojih su svesni samo tinejdžeri, Majki nije odabran. On ne treba da se izbori za dobrobit svog grada, pa i sveta. On samo želi da prebrodi svoje muke i maturira pre nego što škola bude ponovo dignuta u vazduh, kao rezultat borbe sa mističnim stvorenjima.

Majki je dečak sa opsesivno kompulzivnim poremećajem koji ne može da se oslobodi prinudnih radnji. Njegova sestra patila od bumilije, a kao posledice i od anoreksije, njegov gej drug je jednu četvrtinu bog mačaka, a drugarica, u koju je zaljubljen, nakon mature se seli u afričku državu u kojoj bukti rat. Oni žive u gradu burne istorije. Taj grad su, tokom vremena, napadali nemrtvi, bogovi, zombiji, vampiri i ko zna kakva još stvorenja. Ovoga puta, ponovo se dešava nešto čudno. Oni više puta vide plavu svetlost i više puta im se baš u tim trenucima životi nalaze u opasnosti.

Stvarne posledice pojave novih došljaka kobne su samo po indi likove, čiji je zadatak da ih pobede zarad dobrobiti celog grada. Šta se dešava u borbi indi likova i misterioznih stvorenja možemo otkriti zahvaljujući naslovima poglavlja, koja umeju da budu i po stranicu duga, te tako kada spojimo te naslove, imamo kratku priču o ovoj borbi. 

Knjiga mi se svidela, ali mislim da sam imala velika očekivanja zahvaljujući internet hajpu svuda u svetu. Bilo bi super kada bi postojao drugi deo, koji bi opisao drugu stranu priče jer bi bilo totalno zabavno čitati o borbama indi likova.

Ova knjiga takođe demistifikuje mentalne bolesti, ali je jako bitna činjenica da ih ne romantizuje. Patrik Nes ne pokušava da prikaže depresiju, anksioznost, anoreksiju ili OCD kao nešto kul, već kao stvaran problem i stvarne bolesti, što one i jesu. Odlično je što se u sve više knjiga za mlade javljaju junaci sa ovakvim problemima, jer oni pružaju mladim ljudima saznanje o ozbiljnosti situacije.

You Might Also Like

0 коментара