Knjiški moljac: Kasandra Kler i Holi Blek - Gvozdeni ispit

03:05:00


Pre nego što kažem bilo šta drugo o knjizi Gvozdeni ispit, moram da skrenem pažnju na jednu stvar - iako ova knjiga sadrži školu magije i ekipu od dva dečaka i jedne devojčice, ja ne vidim čemu silno upoređivanje sa Hari Poter knjigama. Ova knjiga sa njima nema ama baš nikakve sličnosti i moram priznati da mi je zbog toga veoma drago. Mislim da svi moraju da prestanu da svaki knjigu sa školom magije upoređuju sa Harijem Poterom i da pruže šansu nečem novom.

Kalum mora da radi prijemni za Magisterijum, školu magije zbog koje je njegova majka izgubila život. Otac mu govori da padne ispit kako god zna jer Magisterijum nije dobro mesto za njega. Naravno, uprkos svim naporima da padne prijemni, Kalum ipak završava u magisterijumu, gde da obučavaju da bude mag.

Magovi se u ovoj školi obučavaju kako bi bili u stanju da se suprotstave Neprijatelju smrti, njihovoj največoj pretnji, koji bi svakog časa mogao da prekine primirje ustanovljeno pre oko petnaestak godina. Jedan od njihovih glavnih ciljeva je da među učenicima prve godine pronađu onog koji je sposoban da vlada magijom haosa, a koji će štititi svet ukoliko se Neprijatelj smrti odluči za napad.

Knjiga je, što bi Amerikanci rekli, ultimativni page turner. Zanimljivo je pratiti razvoj likova i njihove sposobnosti za upravljanje magijom, a što više radnja odmiče, javlja se nekoliko zaista neočekivanih obrta. Svaki od njih potpuno ruši svaku dotadašnju pretpostavku o daljem razvoju radnje i ostavlja u iščekivanju. 


You Might Also Like

0 коментара