Knjiški moljac: Ejmi Kaufman i Džej Kristof - Illuminae

10:00:00

Illuminae je neobična sci-fi knjiga koja je za kratko vreme postala veoma popularna širom sveta.

Postoje dve intergalaktičke korporacije. Jedna ima ilegalnu rafineriju runa na planeti Kerenza, a druga korporacija, pod nazivom BeiTek odlučuje da napadne rafineriju i kompletnu planetu. Na singnal za pomoć odgovara jedini brod u blizini - Aleksandar - sa brodovima u svojoj pratnji - Hipatijom i Kopernikom i spašavaju nekoliko hiljada ljudi. Međutim, oni ne mogu da stvore crvotočinu kroz koju bi pobegli, a put do najbliže crvotočine traje mesecima. Sve vreme im je za petama BeiTekov ratni brod Linkoln.

Kejdi i Ezra su raskinuli na dan napada BeiTeka, međutim, ipak zajedno pokušavaju da beže. Nakon što su ih spasili, Kejdi je smeštena na Hipatiju, a Ezra na Aleksandar. U međuvremenu on postaje vojni pilot, a ona haker.

Ne samo da im je za petama Linkoln, već moraju da se bore i protiv ljudi zaraženih čudnim virusom, kao i poludelom veštačkom inteligencijom Aleksandra.

Kompletna knjiga napisana je u mejlovima i dokumentima koje je grupa Illuminae poslala BeiTeku, a radi se o svim događajima koji su se desili od napada na Kerenzu. Iz dopisivanja raznih ljudi, analiza snimaka sa sigurnosnih kamera i razmišljanja veštačke inteligencije, mi detaljno saznajemo šta se na brodovima dešavalo tokom tih nekoliko meseci.

Ono što me je kod ove knjige ODUŠEVILO je količina odličnih preokreta u samoj radnji i činjenica da ne možete, ili jedva možete, da ih predvidite. Taman se emocionalno unesete u jedan scenario, a dogodi se potpuni obrt situacije. Ja sam čitalac koji se ne povezuje emocionalno sa likovima. Dok čitam posmatram radnju dok stojim izvan nje. Međutim, likovi su ovde toliko dobro kreirani i mislim da je glavni razlog zbog kojeg sam se toliko povezala sa njima sama forma knjige. Kada čitate nečije prepiske, imate osećaj kao da je osoba stvarna, kao i da zadirete duboko u njenu privatnost, i ne možete da se ne povežete s njom na svim nivoima. 


Iako je u pitanju jedna poveća knjiga, zbog formata u kojem je napisana je veoma laka za čitanje, a zbog napete radnje nećete želeti da je odložite i prekinete s čitanjem sve dok je ne pročitate do kraja. 



You Might Also Like

0 коментара