Knjiški moljac: Moje čitalačke navike - Book tag

17:40:00

Pošto je Sandra sa bloga Stsh's Book Corner rekla da možemo da se osećamo tagovanim, pa uradimo ovaj tag na svojim blogovima, ja sam odlučila da se osećam tagovano. Odgovore na neka od ovih pitanja sam možda otkrila ukratko dok u nekim drugim postovima, ali mi se svidelo što ovde mogu da ih obrazložim.




Izbor žanra

Zaista volim mnoge žanrove, poput fantazije, epske i naučne fantastike, istorijskih romana, mistike... Možda mi najviše prija epska fantastika sa primesama mistike, ali se u poslednje vreme sve više okrećem naučnoj fantastici.


Nabavka knjiga

Kupujem i nove i polovne knjige, mada češće polovne zbog toga što je moguće naći veoma očuvane knjige po veoma niskim cenama. Nove knjige uglavnom kupujem u knjižarama, a polovne online, preko kupinda i Fejsbuk grupa za prodaju i razmenu knjiga. Najbitnije mi je da knjiga nema nikakva oštećenja. Dođe mi da plačem od muke kada vidim ispodvlačenu knjigu ili izlomljene korice.


Format

Uvek ću se radije odlučiti za fizičku knjigu, međutim, format elektronske knjige svakako ima prednost kada je u pitanju čitanje u gradskom prevozu. Vrlo često fizičku knjigu čitam kod kuće, a na telefonu imam elektronsku, kako bih mogla da čitam i kada stojim u busu. Neretko nakon čitanja elektronske knjige istu kupim u fizičkoj formi jer zaista želim da je imam. Takođe, u elektronskoj formi čitam knjige za koje nisam sigurna da li će mi se svideti, pa ne želim da dajem novac za njih. Sadržina je svakako bitnija od formata knjige.


Mesto za čitanje

Kad sam kod (roditeljske) kuće, najviše volim da čitam u fotelji, s obzirom na to da mi je majka potpuno ispremeštala sobu, tako da sada deluje mnogo  udobnije, nego ranije i fotelja je na mnogo boljem mestu. Generalno čitam u krevetu, bilo da sam knjigu uzela pred spavanje ili u toku dana. 


Koliko knjiga mesečno pročitaš?

Ova brojka definitivno nije fiksna. Od kad sam se vratila redovnom čitanju nisam još nijednom pročitala ispod dve knjige, a kada mi je baš dobar mesec ili čitam manje obimne knjige tokom meseca, uglavnom pročitam pet do šest. U suštini, nije mi bitan sam broj knjiga koji pročitam. Naravno da mi je drago kad pročitam više, ali ne zbog toga što onda mogu da kažem da sam pročitala 6 knjiga za mesec dana, već zbog samog užitka čitanja.


Notesi i obeleživači

Obožavam i jedno i drugo. I skupljam i jedno i drugo. Iako imam gomilu obeleživača, često mi se desi da umesto njih koristim papiriće. Međutim, počela sam da za svaku knjigu koristim odgovarajući obeleživač kako bi bili od koristi, a ne samo skupljali prašinu. Notese skupljam i koristim na redovnom nivou, ali ne pišem mnogo o knjigama u njih. Kada pišem utiske o knjizi radim to odmah nakon što je završim jer mi je bitan generalni utisak, a ne svaka sitnica, zbog toga što su mi prikazi knjiga spoiler free, pa te sitnice svakako ne mogu da spomenem.


Čudne navike

Nisam mogla da se setim ničega što mi je zaista čudno kada su u pitanju moje čitalačke navike. Kao što je i Sandra napisala u svom postu, ne mogu da zamislim dan bez čitanja i to je možda nekim ljudima čudno. Takođe, čitam gde god stignem, na ulici, dok čekam bus ili u busu, u čekaonicama, ležeći, sedeći, ili stojeći, nije ni bitno.


Nadam se da vam je ovaj tag bio zanimljiv koliko i meni, Generalno volim tagove i mislim da treba da ih radim više, ali retko kad nađem neki koji mi se baš sviđa, a da je prilagođen tekstualnoj formi, odnosno da nije u pitanju YouTube tag. Takođe, ukoliko vam je zanimljiv, možete slobodno da se osećate tagovanim.

You Might Also Like

4 коментара

  1. Анониман22. мај 2017. 13:31

    Poštovana, ne znam da li znate, ali blog pod imenom Knjiški moljac ja vodim još od lipnja 2004. na blog.hr-u, na adresi http://blog.dnevnik.hr/knjigoljub a dosad sam na njemu objavio više od 8.900 tekstova i nisam se baš oduševio vidjevši da postoji još jedan blog istog imena, bez obzira što je taj blog pokrenut kod drugog poslužitelja. Ali, što se može, tako je kako je, ali da mi je drago - nije.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Moj blog se ne zove Knjiški moljac, zove Život Šećerne Pilule. Knjiški moljac je odeljak bloga u kojem pišem o knjigama. Za vaš blog ne znam, ali mi je drago da pišete toliko dugo.

      Nema potrebe da se uzbuđujete, jer niti sam vam ukrala blog ime, niti sam imala predstavu o postojanju Vašeg bloga, niti se moj blog ikada zvao Knjiški moljac. A neće se nikada ni zvati. Da ste dobro pogledali pre nego što ste komentarisali, videli biste na vrhu strane veliki baner sa crtežom mene i imenom bloga.

      Srdačan pozdrav!

      Избриши
  2. Odlican post i uzivala sam prelistavajuci tvoj blog :) Nova sam na bloggeru i zapratila sam se,poseti i ti moj blog ako zelis ♡ Dotted with hearts

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Drago mi je da su ti se svideli i post i blog. Definitivno ću pogledati tvoje postove.:)

      Избриши