Knjiški moljac: Sara Dž. Mas - Stakleni presto

15:57:00

O serijalu Stakleni presto sam čula samo najbolje. Jedva sam dočekala da bude preveden kod nas kako bih mogla da ga pročitam. Za sada imam pprvi deo serijala, uskoro planiram da kupim sledeća dva, a nadam se da će Laguna, kao što su njeni zaposleni rekli kada sam pitala, izdati i ostale delove do kraja godine. Posebno bih želela da skrenem pažnju na korice Laguninog izdanja, koje su mnogo lepše nego originalne.

Selena ima samo osamnaest godina, ali je najozloglaženiji ubica na svetu. Ona godinu dana provodi u rudniku soli, koji takođe nazivaju i rudnikom smrti, ali uspeva da preživi. Iz rudnika je odvode kapetan kraljeve garde i princ lično, kako bi bila jedan od takmičara u nadmetanju za kraljevog zatočnika. Ukoliko postane kraljeva zatočnica, ona će morati četiri godine da ubija za njega, da bi nakon toga bila slobodna.

Zanimljivo je posmatrati Selenine stadijume ponašanja, od momenata u kojima samo razmišlja koga bi ubila na koji način, do momenata kada se ona toliko ponaša kao prosečna osamnaestogodišnja devojka, da je teško poverovati da je surovi ubica. Sa njom prolazimo kroz kompletno takmičenje, ali i bujicu sećanja i osećanja kroz koja u tom periodu prolazi.


Nema dobre fantazije bez primesa folklora, tako da u ovom delu imamo zabranu magije, ali je određena vrsta magije ipak uspela da se provuče u vidu mitskih stvorenja i čudnih simbola. A u vezi sa tim čudnim bićima i simbolima dešavaju se čudna, skoro ritualna ubijanja jednog po jednog takmičara.


Knjiga sadrži mnogo napetih i neizvesnih momenata i, iako u nekim situacijama možete zaključiti šta će se desiti, do poslednjeg momenta se kolebate jer je pruženo više opcija koje izgledaju kao moguće, tako da radnja nije potpuno predvidiva.


You Might Also Like

0 коментара