Knjiški moljac: Ruta Sepetis - U moru zrno soli

16:43:00


Radnja knjige U moru zrno soli je smeštena u period Drugog svetskog rata i fokusira se na, istoriji malo poznat, evakuacioni poduhvat Hanibal, u kojem je najveći brod bio Vilhelm Gustolf.

Kroz slike rata i stradanja, pratimo četvoro mladih ljudi, uzrasta od 15 do 21 godine. Naši glavni junaci su mlada, trudna Poljakinja, koja pokušava da se evakuiše, ali da ne oda svoju nacionalnost, bolničarka litvanskog porekla, mladi Prus koji sa sobom nosi jedno od najvećih blaga koje je Hitler ukrao tokom rata, kao i veoma mladog nemačkog mornara, koji je ubeđen da radi veliku stvar za svoju domovinu.

Tokom radnje uviđamo kako ljudima u stradanju prestaje da bude bitna i kultura i nacionalnost i kako će pružiti ruku podrške jedni drugima kada ih pritisne nevolja. Uprkos tome što je rat, veći deo ove priče odlikuje ljubav i prijateljstvo, koji kreiraju neku prijatnu sliku o kompletnoj situaciji. 

Ipak, prikazi stradanja su neizbežni i čitaoca će udariti kao malj.

Iako ovu knjigu svrstavaju u young adult literaturu, mislim da je ona pogodna za sve uzraste. Mislim da oni koji su stariji od tinejdžerskih godina i možda smatraju da je YA literatura puna klišea (što ponekad jeste slučaj), tokom čitanja neće osetiti da je knjiga namenjena tinejdžerima.

Za kraj, moram da pohvalim onog ko je za Urban Reads dizajnirao ove korice jer je ovo najlepše izdanje knjige U moru zrno soli, koje sam do sada videla.


You Might Also Like

0 коментара