Treš meseca 2017: Treš aprila

10:00:00

Nekoliko stvari me je razljutilo tokom prethodnog meseca, ali odlučila sam da sve to odbacim i govorim samo o jednoj.

Pred kraj aprila u Mikser House-u je održan sjajan besplatni koncert sastava Kanda kodža i Nebojša. I nisam ljuta na sjajan koncert, već na ono što je bio povod za isti. Naime, ovaj klub biće srušen zbog toga što na njegovom mestu treba da se nađe čuveni Beograd na vodi. Da, ruše deo Savamale kod Brankovog mosta zbog onog dela Beograda koji već neko vreme čine dve nedovršene zgrade kod Starog savskog mosta! To je prva stvar zbog koje sam ljuta - rušenje središta gradske kulture zbog izgradnje nečega koja čak ni ne ide po planovima.

Druga stvar: znam da Mikser nije državna svojina, pa da samim tim država nema apsolutno nikakvu obavezu da im pomogne. Štaviše, država ne pomaže ni državnim kulturnim ustanovama. U ovoj zemlji se toliko malo odvaja za kulturu da isti taj Mikser pozivaju u Sarajevo i Ljubljanu, gde će ih novčano pomagati niko drugi do država. Ovaj klub otvoriće se u Sarajevu, odlučeno je.

Nama ostaje Mikser festival krajem maja, čija su lokacija Žitomlin silosi, jer su Miksalište... pogodite šta! Srušili zbog izgradnje Beograda na vodi! Možda će, na proleće, Mikser ponovo otvoriti klub, ali mislim da će se centar dešavanja svakako prebaciti u Sarajevo.

Nadam se da će ljudi koji tamo žive maksimalno iskoristiti činjenicu da im dolazi neko ko podržava kulturu na različite načine: koncertima, tribinama, pozorišnim predstavama, berzama knjiga i ploča...

A ti, Srbijo, dobro drži tu svoju kulturu koja je već skoro cela stala u raku. Ako je pustiš, ima momentalno da je zakopaju. Jer Beograd se dovode dovesti mora, pošto uopšte nije u pitanju grad izgrađen na dve reke.

You Might Also Like

0 коментара