Knjiški moljac: Nil Gejman - Knjige magije

15:17:00

U junu, neposredno pred julski rok prošle godine, odlučila da malo odmorim od knjiga i posvetila se grafičkoj noveli. Od tada ovaj post stoji u draftovima.

Knjige magije su četiri grafičke novele u našem izdanju objedinjene u jednu. Na samom kraju se, na srpskom i engleskom nalaze prepiske Gejmana sa ljudima koji su za ove novele radili crteže, kao i njihove probne skice.

Crtačke sposobnosti ovih ljudi su vanzemaljske. Bolje nacrtane morbidnosti nisam skoro (ili možda nikada) videla. Poigravanje sa toplim i hladnim nijansama, mešavina strip crteža i realističnih portreta, kao i sjajni prikazi onozemaljskog su me ostavili bez daha. Knjige magije sadrže vanserijsku umetnost.

Tim je dvanaestogodišnji dečak, kog na ulici presreće grupa čudnih ljudi. Njihovi nazivi su Stranac, Džon Konstantin, Doktor Okultni i Mister I. Oni nisu obični ludi. Pitanje je i da li ih uopšte možemo nazvati ljudima. Timotiju saopštavaju da ima jedinstven talenat i da je potencijalno najveći mag ikada viđen. Saopštavaju mu da će ga provesti kroz različite svetove i da nakon toga treba da odluči želi li magiju u svom životu ili ne.

Stranac je Tima odveo u prošlost, na početak svega. Uz pomoć Džona Konstantina je neviđenom brzinom proputovao svet i dobio priliku da čuje reči iskustva starijih čarobnjaka. Doktor Okultni proveo ga je kroz vilin-svet, a Mister I ga je odveo u budućnost - do kraja vremena.
Priča jeste dobro zaokružena. Kraj ima savršenu poentu, ali bih ipak volela da se nastavi kako bismo znali šta je dalje bilo s Timotijem.

Kroz ove priče se pojavljuje velik deo Gejmanovih likova, a među njima i meni omljeni - Sendmen i Smrt.

Novela me je osvojila i radnjom i grafikom. Sada mi je najveća želja da bude nekih parica, pa da mogu sebi da priuštim ostale delove Sendmena, pošto posedujem samo prvi deo, kako bih se što pre vratila u svet Gejmanovih grafičkih novela.


You Might Also Like

0 коментара