Šećer pita: Volja za noć.

14:39:00

Prošlo je tri godine od izlaska poslednjeg albuma - Manifest - benda Kanda Kodža i Nebojša.

Nakon MTV premijere videa za pesmu Vera, ljubav, nada i stav, pred nama novi album pod imenom Volja za noć. Sam naziv albuma je referenca na delo Fridriha Ničea, a sam kaver albuma izgleda kao korice knjiga iz biblioteke Reč i misao izdavačkog preduzeća Rad.









Promocija ovog albuma održana je u beogradskoj prodavnici ploča Pinball Wizard Records, gde se album prodavao po promotivnoj ceni, a članovi benda su bili tu da isti potpišu.

Na ovoj promociji sam imala priliku da porazgovaram sa Jankom Mostarlićem, gitaristom benda:


Kako biste opisali vaš novi album?

Nekako old school, iliti stara škola rock 'n' roll-a, pritom vrlo zreo.


Koliko dugo je ovaj album bio u pripremi?

U suštini, uopšte nismo pripremali album, nego smo jednostavno radili te nove pesme kako nam se htelo. Kad se kaže priprema albuma, to mi zvuči kao neka industrija, a ovo nema veze sa tim. Mi smo jednostavno svirali, jam-ovali, pravili stvari u toku svirke i šta je ispalo od svih tih bisera, a šta nije, to samo mi znamo. Ali, generalno, je to to.


Koliko ste zadovoljni dosadašnjim reakcijama publike, s obzirom na to da su generalno dosta pozitivne (subjektivno dodajem da je moja reakcija veoma pozitivna)?

(smeh) Budimo objektivni, s obzirom na to o kom periodu govorimo. Album je tek izašao, još uvek svi  sve tu ispipavamo. Nama je bitna svaka kritika, bila ona loša ili dobra. Samo da ne bude puko kritizerstvo, već da to bude konstruktivna kritika.
Generalno, mi smo prezadovoljni. Mi smo uradili ono što smo hteli i osećali tog trenutka i to je zabeleženo.



Zbog čega album nosi naziv Volja za noć i koliko je povezan sa Ničeovim shvatanjima, s obzirom na to da aludira na njegovu Volju za moć?

Pitanje je skroz okej, ali o tome bi morala da popričaš sa drugom osobom, koja se zove Oliver Nektarijević. Ja samo želim da naglasim da je ovo što smo odradili od srca, a kako će se sve to zvati je manje bitno.


S obzirom na to da je Provetravanje bila vaša poslednja svirka sa Ognjenom na mestu basiste, verujem da već imate novog basistu, pa me zanima kakva je atmosfera u samom bendu od kad je prisutan novi basista i koliko je to sve dobro ili loše ispalo?

Hajde da demistifikujemo stvari. Ognjen, naš prethodni basista, morao je da, iz privatnih razloga, ode odavde. Imali smo tu ludačku sreću - ali je stvarno bila ludačka sreća! - da stupimo u kontakt sa čovekom koji je super muzičar i super čovek. Jednostavno, kada se dobre stvari uklope i prepoznaju, onda stvarno ništa nije problem uraditi.


Gledajući vaše spotove, primetila sam da se u većini u nekom kadru javlja kišobran. Da li postoji poseban razlog za to, ili je to spontano?

Kišobran je deo te neke scenografije benda. Kišobran simbolizuje ono od čega treba da se odbraniš. Ne samo od vremenskih nepogoda, već ima zaista mnogo toga od čega treba da se odbraniš u životu. I mislim da je ta odbrana poenta priče, a ne to da li će da pada kiša i da li ćeš da pokisneš.


Da li će, pored koncerta u Domu omladine, koji će se održati 14. novembra, uskoro biti još svirki u Beogradu?

Biće svirki, naravno! (smeh) Naravno da će biti svirki. Tačan datum sada ne mogu da kažem, ali zahuktala se već ta mašina i kreće, tako da će biti objavljeno gde i kada ćemo svirati.


Hvala Vam puno.

Nema na čemu.



You Might Also Like

2 коментара