Knjiški moljac: Da li ste čuli za insta romane?

16:48:00


Osoba sam koja voli da čita u gradskom prevozu. Tako se isključim i ne obraćam pažnju ni na koga, niko me ne uzmenirava, a vreme brže prođe. Međutim, neretko se dešava da u žurbi zaboravim da ponesem knjigu. Pogotovu ako menjam torbe. Nisam neko ko ima knjige u telefonu. Bila sam, ali jednostavno nemam memorije za sve i nešto sam morala da žrtvujem. Međutim, mislim da mi je stigao spas u danima kada nemam šta da čitam u autobusu.


Njujorška javna biblioteka je na svom Instagram profilu pokrenula veoma interesantnu akciju. Ljudi na Insta storije kače zaista svašta - pa zašto tu onda ne bismo uključili i knjige? I to kompletne knjige. Ova biblioteka je odlučila da na svoj profil ubacuje takozvane Insta romane (Insta novels). U pitanju će biti dela klasične književnosti koja će stranicu po stranicu biti ubacivana na Instagram storije i čuvana u highlights, kako biste mogli da ih čitate kad god poželite.

Prvi Insta roman koji su objavili je Alisa u zemlji čuda, Luisa Kerola. Kada otvorite storije, umesto korica imate veoma interesantnu animaciju. Stanice listate kao što biste listali i storije - pritisnete desnu stranu ekrana za sledeću stranicu a, levu za prethodnu.


Opšte je poznato da, da biste zadržali Insta stori da pročitate ono što u njemu piše, morate da držite palac na ekranu. Zaposleni Njujorške biblioteke koji vode ovaj Instagram su mislili čak i o tome da vam palac ne prekriva tekst dok čitate, te da njegovim pomeranjem sa teksta ne dođe do prelaska na sledeću stranu pre nego što ste gotovi sa čitanjem trenutne, i ostavili su mesto za vaš palac. Tačkica na kojoj držite prst je animacija koja se pokreće sa svakom promenom storija i tako pretvara u različite slike, što samo pokazuje koliko je pažnje obraćeno na detalje.

Ukoliko koristite Instagram i čitate na engleskom, šta mislite o ovoj vrsti publikacija klasika širokim masama i da li biste se, u momentu kada kod sebe nemate knjigu, okrenuli njihovom čitanju?











You Might Also Like

0 коментара