Dete iz provincije: Vyšehrad - potcenjeni kutak Praga

01:55:00

Prošlo je tri meseca od mog putovanja u Prag na koncert sastava HIM, ali sećanja su mi sveža, kao da sam se juče vratila. Volela bih da vam, kroz nekoliko postova, približim delove ovog grada koji nisu čuvena Katedrala Svetog Vida, Astronomski sat ili Karlov most.

Ono što je paradoksalno je to što je naš vodič mesto o kojem ću vam govoriti nazvao neinteresantnim, naznačivši da nije vredno našeg vremena. Ali, kako smo pre polaska gledale mnoge videe na Jutjub kanalu Honest Guide - koji bi definitivno trebalo da pretražite pre nego što otputujete u ovaj grad - stekle smo utisak da je ovo mesto posebno. Taj utisak je bio ispravan.

Samo jednu metro stanicu udaljenosti od našeg hotela, a sa suprotne strane reke od dvorca i spomenute Katedrale Svetog Vida, nalazi se utvrđeni grad, pod nama veoma poznatim imenom - Vyšehrad. Nakon izlaska iz metroa, staza vas, kroz prijatan predeo, vodi uz brdo, do ulaska u samu tvrđavu - a odatle počinje kaldrma. Na samom ulazu nalazi se plan tvrđave, te možete vrlo lako da se snađete unutar zidina.


Ova tvrđava datira iz desetog veka i sagrađena je na brdu kraj Vltave. Jedna od prvih stvari na koje naiđete nakon ulaza u tvrđavu je Rotunda Svetog Martina, sagrađena u jedanaestom veku. Praška legenda kaže da je Vyšehrad lokacija iz koje se razvio ostatak Praga. 


Nedaleko od rotunde, nalazi se građevina koja dominira ovim utvrđenjem. U pitanju je Bazilika Svetog Petra i Pavla, izgrađena, ukoliko se ne varam, u istom periodu kad i rotunda, a obnovljena prvo u četrnaestom, a potom i u deventaestom veku, kada je stekla neo-gotički stil, po kojem su građevine u Pragu prilično prepoznatljive. Oko katedrale se nalazi groblje na kojem su sahranjeni mnogi značajni Česi, uključujući Bedžiha Smetanu, Antonjina Dvoržaka, Karela Čapeka i Alfonsa Muhu.


Ono što doprinosi doživljaju ovog grada je divan pogled. Imale smo tu sreću da, iako smo u Pragu bile u decembru, iako je bilo veoma hladno, a prvi dan je čak padala i kiša, dan tokom kojeg smo posetile ovaj grad u okviru grada, bude sunčan. Daleko od toga da nas je sunce ugrejalo, ali njegov topao dodir nam je veoma prijao, te smo dobar deo vremena provele šetajući uz sam zid, uživajući u pogledu i to malo sunca koje nas je obasjalo. Nakon toga što smo videle ove prelepe građevine i kaldrmisane ulice, moj omiljeni deo bilo je samo sedenje na zidu i uživanje u tišini i lepoti grada koji smo odatle videle.


Ovo je bio moj omiljeni dan lutanja po Pragu. U ovom delu grada nema mnogo turista, te je sve izgledalo posebnije, a utvrđenje se nalazi samo dve metro stanice od samog centra grada. Ukoliko budete posetili Prag, ne dajte da vas ubede da ovo nije vredno videti, jer je doživljaj neopisiv. Ukoliko u prestonicu Češke republike budete putovali u malo pogodnije godišnje doba, spremite klopu i napravite piknik gore. Znam da je to zasigurno stvar koju ću ja da uradim sledeći put. Do tog piknika ću ovaj grad pamtiti po njegovoj lepoti, kao i mnogo zabave koju sam proživela šetajući njegovim uličicama. Nemam naviku da u postove ubacujem svoje videe, ali mislim da samo video može bolje da prikaže više delova grada, kao i koliko nam je zabavno bilo tog dana.


You Might Also Like

4 коментара

  1. Ajoj divan post, bas sam odusevljena tvojim nacinim pisanja, i time kako si nam predstavila ovaj bozanstveni grad! Obozavam da putujem, ali nazalost u Pragu nikad nisam bila. Fotografije su odlicne, moram da ga posetim!

    Malefica

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala na divnom komentaru! Dobra stvar je da su putovanja u Prag veoma povoljna i veoma česta. Mi smo za 80 evra išle na pet dana, u cenu je bio uključen put i smeštaj sa doručkom, a hotel je bio na pet minuta peške od glavnog gradskog trga. :)

      Избриши
  2. Visehrad je definitivno moja sledeca destinacija za pravljenje piknika, cim overim Kosutnjak.

    ОдговориИзбриши